Kaktüsler Radyasyonu Emer mi?

Paylaşımı için Sayın Atılım Gülşen'e Teşekkür ederiz.

Bu konudaki sorular, şimdiye kadar gözlemlediğim kadarı ile, aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır:
1) Kaktüsler radyasyonu emer mi?
2) Kaktüsler bizi zararlı radyoaktif ışınlardan korur mu?
Bu konu, aslında, gözüktüğünden daha karmaşık ve doğru yanıta ulaşabilmemiz için temel fizim ve evrim kurallarının bilinmesini gerektiriyor.
1) Kaktüsler radyasyonu emer mi? Evet!
Fakat hemen sevinmeyin! :)
Bu sorunun cevabı, "Radyasyon nedir?" sorusunun cevabında gizlidir aslında. (Tıpkı, "Euphorbia nedir?" sorusunun cevabının, "Sukkulent nedir?" sorusunun cevabında gizli olduğu gibi)
Günlük hayatta radyasyon kelimesi, yanlış olmasa bile eksik bir içerikle kullanılmaktadır!
Günlük hayatta radyasyon kelimesi; Sadece alfa, beta, gamma, x ışınları gibi, çok yüksek enerjili ve canlı organizmalara zararlı olan türden ışınımlar (ışıklar) için kullanılmaktadır...
Oysa ki;
Görebildiğimiz ışınlar (ışıklar), kızılötesi ve morötesi ışınlar, mikrodalga ışınları, radyo ve tv dalgaları/ışınları vb. ışımaların hepsi aslında radyasyondur!
Yani, Fizik Bilimi' ne göre, "RADYASYON = IŞIK" 'tır.
Örneğin ampulden gelen ışık (görünür ışık) da radyasyondur.
Ayrıca, Evrende ısınan her madde radyasyon yayar. Kazandığı ısı enerjisinin bir bölümünü ışık enerjisine dönüştürüp etrafına yayar. Bu çok klasik bir fizik kuralıdır. Tabi insan gözü, yayılan bu türden ışımaların (ışıkların) sadece çok küçük bir bölümünü görebilecek yeterliliktedir.
Diğer tüm bitkiler gibi kaktüsler de ışığı emerek fotosentez yaparlar. Yani kaktüslerin hayatta kalabilmek için, radyasyonu (ışığı) emerek fotosentez yapması, besin üretmesi zorunludurlar.
Evrendeki tüm yüzeyler ışığı (radyasyonu) bir miktar emerler. Kaktüsün emdiği radyasyondan belki de daha fazlasını aynı anda kaktüsün içinde ekili bulunduğu saksısı da emmektedir.
Kaldı ki tv cihazları, canlılığa zarar verici türden, çok yüksek enerjili bir ışınım (radyasyon) üretemezler. TV cihazından yayılan radyasyon, canlılara zararlı değildir.
Özetle, 1.sorunun cevabı aşağıdaki gibidir:
RADYASYON (IŞIK) EMMEK KAKTÜSLERİN, HAYATTA KALABİLMEK İÇİN, SÜREKLİ YAPTIKLARI BİR İŞTİR. TV' DEN YAYILAN RADYASYON ZATEN ZARARLI DEĞİLDİR.
2) Kaktüsler bizi zararlı radyoaktif ışınlardan korur mu?
Hayır!
Çünkü, hiçbir canlı organizma, zararlı, yüksek enerjili radyasyonu üzerine çekmek, emmek üzere evrimleşmemiştir. Evrim süreci, hiçbir zaman anlının zarar görmesi yönünde gelişmez. Bir canlının, yüksek enerjili radyasyonu emmesi, varlık nedeni olan "Evrim"in iç dinamikleri ve mantığı ile çelişir.