Yazılı Etiket Yapımı

Cins ve Tür Adı İçin Yazılı Etiket Yapımı
Sukkulent ve kaktüslerimizin cins ve tür isimlerini asetatlı kalemle yazdığımız plastik etiketlerin zaman içinde pek çok sorun çıkardıklarına şahit oldum. Asetatlı kalem yazısı ilk planda sudan etkilenmese de güneş ışınlarının soldurucu etkisi altında zaman içinde silinip gidiyor. Bunu engellemek için ise yazıları arada bir yenilemek gerekiyor.
En çok karşılaşılan bu sorundan en kolay ve ekonomik yöntemle kurtulmak için aşağıda yapını göreceğiniz etiket yapım yöntemini öneriyorum.

 
Kullanılan malzemeler
Laminatör
Laminasyon filmi

Laminatör ve laminasyon filmi almanız çok gerekmiyor. Laminasyon işlemini bir ozalitçide ya da fotokopi, kırtasiye işleri yapan profesyonel bir işletmede de halledebilirsiniz.
İlk yapmanız gereken, bitkilerinizin isimlerini, hatta kaydetmek istediğiniz notları bir world dosyasına yazarak fontları dilediğiniz büyüklükte ayarlayıp çıkış almak. Renkli yerine siyah ve bold karakterleri tercih ettiğinizde etiketinizin yazı ömrü daha uzun olacaktır.


Cins ve Tür adları yazılı A4


Açılmış Laminasyon filmi

Çıkış aldığınız kağıdı cetvel ve maket bıçağı kullanarak fotoğraflarda gördüğünüz şekilde kesip laminasyon filminin arasına makas kesim payı bırakarak dizmeniz gerekiyor.


Laminasyon filmine yerleştirme

Az zahmetli olan bu dizme işlemi pratiğiniz arttıkça kolaylaşacaktır.
Dizimi tamamlanmış etiketlerinizi yerlerinden kaydırmadan doğru ısıda lamine ettiğinizde işlemin en önemli bölümünü bitirmiş olacaksınız.
Burada en önemli nokta "doğru ısı"dır. Laminatörlerin kullanım kılavuzunda hangi kalınlık ve özellikteki materyallerin hangi ısıda lamine edileceklerine ilişkin bir kılavuz tablo bulunur. Bu tabloya uymanız halinde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
Aksi halde, laminatörün az ısınması durumunda yapışma gerçekleşmeyecek ya da zayıf olacak ve laminasyon filminin arasında hava kabarcıkları oluşacaktır. Lamunatörün çok ısınması halinde ise filminizde buruşma olacaktır.


Laminasyonu tamamlanmış etiketler

Fotoğraflarda gördüğünüz laminasyon filmi 100 micron kalınlığında ve parlak bir filmdir. Size 125 ya da 150 micron kalınlığında mat filmi öneririm. Ne denli şık durduğuna inanamayacaksınız.
Ayrıca, yine laminasyon filmi olarak A4 değil, onun yarısı olan A5 formatını öneririm. Özellikle küçük etiketlerin yapımında hakimiyeti daha kolay olan bir formattır.


Yanlış yerleştirme

Üstteki fotoğrafta ise yanlış lamine edilmiş bir etiket örneği görüyorsunuz. Bu şekilde kaymış etiketlerin makas payı olmadığı için, kestiğinizde, kağıt ortamla temas haline gelir. Bu durumda su alacağından hiç bir dayanıklılığı kalmaz.


Kesilmiş etiketler

Son olarak, etiketlerinizi bıraktığınız makas paylarının ortasından kesip uçlarını da saksılardaki toprağa kolay saplanması için sivriltmeniz gerekiyor. bu işlemi tamamladıktan sonra sivri uç ve köşeleri yine makas yardımıyla yuvarlarsanız etiketin açılmadan uzun yıllar dayanmasını kolaylaştırmış olursunuz.
Kolay gelsin...:-)