Echeveria pulvinata 'Ruby Blush'


Yeşil ve turuncunun muhteşem uyumu...
Turuncu ateşi...

Bahar geliyor. Ocak ayında ortaya çıkartıp Şubat boyu büyüttüğü çiçek goncalarını, birer birer ve giderek bir demet halinde Mart ayı boyunca gözlerimizin önüne serecek, Echeveria pulvinata 'Ruby Blush' adını verdikleri bu muhteşem sukkulent...Aile boyu Crassulaceae olduğunu öğreniyoruz kaynaklardan, ama köken yok. Yani bu haliyle dünya coğrafyasının şurasına ya da burasına ait olduğunu söyleyemiyoruz çünkü o bir melez, yani insan yapımı. Bu nedenle de kaynaklarda "bahçe orijinli" olarak tanımlanıyor.
Ancak az kurcaladığımızda birinci derecedeki akrabası olan Echeveria pulvinata'nın Meksika kökenli olduğunu öğreniyoruz. Bir kademe uzak akrabası ise belki Echeveria pulvinata 'Frosty'. O da Meksika kökenli.
Yani 'Ruby Blush'ımız meksika kanı taşıyor.
Ancak tüm Echeverialar gibi oda "cins adı"nı 18'inci yüzyıl ispanyol botanik bilimcisi Atanasio Echeveria Codoy'un soyadından alıyor. (Bu sözcüğün telafuzuyla ilgili rivayet muhtelif: Eşeveria mı desek, Ekeveria mı? Bana Ekeveria gibi geliyor ama İspanyolca bilen bir dostumuz belki bu ikilemi ortadan kaldırır:-)

Bu kadar bilimden sonra gelelim pratiğe...
Bu denli mükemmel bir güzelliğe sahip 'Ruby Blush'ımız, hiç de çağrıştırdığı gibi nazlı bir sukkulent değil. Az yetişkin olması koşuluyla suya, neme gayet dayanıklı.
Dahası soğuk dayanımı da gayet iyi. Sıfırın altında 2,3 dereceye rahatlıkla dayandığını gözledim (kaynaklarda donma ısısı -7 görünüyor). Dahası bu kış boyu (ama bu kışın İstanbul'da görece hafif geçtiğini dikkate alın) bahçede kalan bir saksı 'Ruby Blush'ın seradaki kardeşlerinden çok daha keyifli bir durumda olduğunu söyleyebilirim.
Genelde, tüylü bitkiler üzerlerine püskürtülen sudan çok hoşlanmasalar da, 'Ruby Blush'ın şeftali tüyü kıvamındaki tüylü yapraklarının ıslanmaktan hiç de şikayetçi olmadıklarını rahatlıkla gözlemlenebiliriz.Echeveria pulvinata 'Ruby Blush''ın üretimini yapraktan yapmayı denediğinizde büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Yapraktan üretime çok da yatkın olmayan bu tür en kolay çelikle çoğaltılabiliyor.
'Ruby Blush'ın talep ettiği en önemli unsunlardan biri ise ışık. Güneşi seven ancak tüm benzeri türler gibi yakıcı ışınlardan hoşlanmayan 'Ruby Blush' uygun ışık koşullarında yapraklarının kenarlarını kızartarak bir başka ziyafet sunuyor gözlerimizin önüne. Ve tabii ki tam da bu nedenle iç mekanlar yerine en azından aydınlık cam önlerini tercih ediyor.
Form olarak dikine büyümeyi seçen sukkulentimiz, büyüdükçe alttaki yapraklarını dökse de tüylü yaprakları ve erken ilkbaharda açan canlı turuncu/portakal rengi çiçekleriyle yıl boyunca ihtişamından hiç birşey yitirmiyor. 'Ruby Blush', en çok, bu dikine büyüme biçimine uyumlu saksılarda gösteriyor kendini...
Hele güzelliğine nazaran seçici olmayan isterleri dikkate alındığında, Echeveria pulvinata 'Ruby Blush''ı ülkemizin her yerinde keyifle yetiştirmek olanaklı.